Descoperă cafeaua de specialitate din Costa Rica.
Farm to cup
Plantația Doka. Cuvantul care ar putea descrie aceasta plantatie de cafea cel mai bine ar fi "paradis". Nu este o hiperbola, este un adevar. Nu degeaba a fost desemnata de miile de vizitatori ca fiind pe primul loc in lume :"The best coffee plantation in the world".
Este si inscriptia uriasa care ii intampina pe vizitatorii din intreaga lume. Florile tropicale minutios intretinute, arborii tropicali plini de fructe de tot felul, cladirile cochete si lucratorii zambitori care te intampina la fiecare pas, creează o atmosfera de vacanta perpetua si nu cea de ferma agricola.
TRADIȚIE 100 ANI
Plantatia de cafea Doka a luat fiinta cu peste 100 de ani in urma si este cea mai mare ferma particulara din Costa Rica. Fiecare generatie a adus ceva nou, care a facut ca in ziua de astazi plantatia sa fie un adevarat paradis tropical. A fost prima plantatie care să isi construiască prima moara de apa pentru procesarea cafelei.
O alta calitate deosebita a cafelei de pe aceasta plantație, este ca absolut toata cafeaua este culeasa manual, numai atunci când fiecare bob este la timpul optim de coacere. Acesta pare un lucru simplu, dar in realitate nu este. Pe fiecare ramura a arbustului de cafea putem gasi si flori si boabe verzi si boabe parguite si boabe complet coapte. De aceea fiecare arbust este cules de cate trei, patru sau chiar cinci ori. Cafeaua culeasă mecanic ia toate fructele de pe arbust, indiferent de gradul de coacere al acestora. Si acest aspect influenteaza calitatea si gustul cafelei pe care o bem.
Avand in vedere ca pe teritoriul plantatiei sunt trei izvoare, cu apa lor se pot alimenta aceste mori. Doka proceseaza toata productia lor de cafea numai cu apa de izvor. Foarte putine plantatii din lume pot face lucrul acesta. Apa este foarte scumpa oriunde in lume iar procesarea cafelei numai cu apa necesita cantitati de apa pe care extrem de putini procesatori pot sa si-o permita.
Un alt aspect al grijii minutioase pe care o acorda Doka productiei de cafea este uscarea boabelor, dupa ce au fost spalate si sortate manual in patru categorii. Cafeaua de specialitate, cam 3% din productie, este uscata la soare, pe platforme uriase, unde este lasata sa se usuce sub razele blande ale soarelui, pana ajunge la un nivel ideal pentru a produce cea mai savuroasa cana de cafea. Alte plantatii folosesc solare acoperite sau chiar cuptoare, dar rezultatul nu este deloc acelasi.
Dupa uscare, boabele sunt puse in saci la " macerat" pentru cel mult 2-3 luni, dupa care este prajita in cantitati mici, la temperaturi joase, de catre prajitori care impartasesc o experienta si o traditie de trei generatii. Pentru ei prajitul este o arta si nu o meserie. Ei cunosc toate secretele boabelor de cafea si cum sa extraga din ele cele mai incantatoare arome. Pentru ei soiul de cafea, cantitatea de precipitatii a recoltei respective, temperaturile din sezonul de coacere, toate sunt luate in considerare. Maestrul prăjitor, care este pensionar de mai multi ani, vine cel putin de 4-5 ori pe luna pentru a "verifica" maestria urmasilor sai.
Intreg personalul plantatiei este ca o familie extinsa, care lucreaza impreuna de multi, multi ani. Chiar si lucratorii sezonieri care vin in perioada culesului sunt aceiasi care vin de ani de zile. Toti stiu ca Doka este locul unde sunt tratati bine, sunt platiti corect iar incepand de anul acesta li se ofera si asigurare medicala pentru toti membrii familiei. Costa Rica in general tratează foarte corect lucratorii din industria de cafea.
Vizitatorii plantației, si sunt mii de vizitatori, vor intalni fețe zambitoare, indiferent in ce zona a plantatiei se vor afla.
Toti membrii "familiei" Doka sunt mandri de ceea ce fac, stiu ca ceea ce produc ei, cafeaua lor, a obtinut cateva medalii de aur la competitii mondiale si asta este o motivatie pentru ei toti si un motiv de mandrie.
Ei stiu ca ceea ce produc este de cea mai inalta calitate: "Single Estate Coffee"( cafea produsa de o singura ferma), cea mai inalta calitate de cafea. Un produs de exceptie, care isi merita locul din varful piramidei.
Plantația Doka, Costa Rica
Single Estate Coffee este cafeaua dintr-o singura sursa, de la o singura mosie. Acest tip de cafea este considerata de o puritate rara in toata lumea. Atunci cand te bucuri de o ceasca de cafea “single estate coffee” nu doar ca savurezi o cafea exceptionala, ci te conectezi cu locul unde este cultivat, iar noi ne gandim cu drag la Costa Rica.
In zilele noastre, cafeaua tip “single estate” este destul de exclusiva datorita calitatii boabelor de cafea. Modul de crestere si de ingrijire fiind controlate perfect astfel incat la momentul culegerii boabelor de cafea sa ofere potentialul maxim de savoarea.
Clima, solul, soarele, aerul curat si ploile rare, ajuta ca fiecare bob de cafea sa creasca in armonie. Modul de cultivare, metoda de culegere al boabelor de cafea s-a transformat in traditie. Toate acestea oferind fermei Single Estate Coffee un renume exclusivist.
Fermierii și cultivatorii de cafea sunt de obicei profund implicați în practici de agricultură durabilă și etică, asigurând nu doar o cafea de calitate superioară, ci și o experiență de simțuri. Din aceste motive, la Cloud Mountain Coffee pretuim fiecare bob de cafea.