• 19/04/2023
 • Cafea de specialitate
 • 0 Comentarii
 • Doar 3% din producția mondială de cafea este reprezentată de cafeaua de specialitate

  Cu siguranță ai auzit de multe ori această întrebare sau poate chiar tu ți-ai pus-o. Și totuși ce înseamnă cafeaua de specialitate? Este o categorie de cafea care se evidențiază prin caracteristicile sale unice de gust, aromă și textură, fiind cultivată în condiții ideale.

  În articolul de față îți vom detalia tot ce trebuie să știi despre cafeaua de specialitate și de ce este atât de rară.

  Ce înseamnă cafea de specialitate

  Probabil nu e nicio noutate, dacă îți spunem că totul este recoltat manual și sortat cu atenție, pentru ca boabele de cafea să nu sufere schimbări prea mari.

  Știai că o mare parte din procesul cafelei de specialitate, o are modul de prăjire? Procesul de prăjire a cafelei de specialitate este diferit de cel al cafelei obișnuite. Pentru a scoate în evidență caracteristicile naturale de aromă și gust ale boabelor, este nevoie de o un proces aparte continuând cu procesul numit “cupping”.

  Ține minte că o cafea de specialitate are un gust total diferit de cel al cafelei comerciale. În general, cafeaua de specialitate are un gust:

  • bogat
  • dulce
  • cu note subtile de nuci/ciocolată

  Pe de altă parte, gustul cafelei comerciale este adesea mai amar, mai acid și poate chiar prăjit prea tare. Ea este produsă în masă și prăjită într-un alt mod, tocmai pentru a oferi un gust consistent. Pe când, cafeaua de specialitate, este prăjită mai puțin intens, lăsându-i gustul și aroma naturală să te vrăjească.

  Acum, cunoscând toate informațiile de mai sus, n-ai cum să nu îți dai seama ce cafea bei cu adevărat. Alege cafeaua de specialitate care este considerată de mulți experți, ca fiind superioară și o alegere excelentă.

  De ce cafeaua de specialitate este o raritate

  Pentru că acum știi faptul că o cafea de specialitate este de o înaltă calitate, nu vrei să afli de ce este atât de greu de găsit? Cafeaua de specialitate este o raritate în producția mondială de cafea, din cauză a multor factori.

  1. Condiții ideale: Cafeaua de specialitate este cultivată în condiții ideale, care necesită o atenție și un efort aparte din partea fermierilor. De regulă, ei utilizează metode de cultivare tradiționale și sustenabile, recoltarea fiind una manuală.
  2. Procesul de sortare și prăjire: Cafeaua de specialitate este mult mai complexă și mai costisitoare decât în cazul cafelei comerciale. Datorită acestui lucru, cafeaua de specialitate devine o raritate.
  3. Prețul mai ridicat: Cafeaua de specialitate este de obicei mult mai scumpă decât cafeaua comercială. Acest aspect face ca cafeaua de specialitate să fie mult mai inaccesibilă pentru mulți consumători, care preferă să achiziționeze cafea mai ieftină.
  1. Dificultăți în găsirea seminței de calitate: Producătorii de cafea de specialitate se bazează pe semințe de calitate superioară pentru obținerea boabelor de cafea. Deși pare totul simplu și ușor, nu este chiar atât de accesibil precum pare. Găsirea semințelor de calitate este costisitoare, ceea ce face ca producția cafelei de specialitate să fie mai grea. 


  Din toate aceste motive plus multe altele la fel de importante, cafeaua de specialitate a ajuns în producția mondială  cu un procent de 3%. Așadar, este o reală oportunitate să poți bea o cafea gustoasă și bună. Cum ar spune unii, permite-ți “luxul” de a savura ceva calitativ.

  Cafeaua de specialitate din Costa Rica

  Cafeaua de specialitate cultivată în Costa Rica este cunoscută pentru calitatea sa superioară și aromele distincte. În mod tradițional, cafeaua din Costa Rica este cultivată în zone:

  • de altitudine înaltă
  • cu temperaturi scăzute
  • cu soluri vulcanice
  • cu infrastructură de producție calitativă.

  Cafeaua de specialitate din Costa Rica este diferită și datorită reglementărilor stricte privind producția. În Costa Rica, producătorii de cafea sunt obligați să respecte standardele stricte de calitate și să obțină certificarea de cafea de specialitate. Toate astea, doar pentru a putea vinde boabele pe piața internațională, iar cafeaua gustoasă și calitativă să ajungă la tine în mână.

  Știai de faptul că, guvernul costa-rican sprijină producția de cafea prin intermediul organizațiilor de cercetare? El contribuie la îmbunătățirea constantă a calității producției de cafea.

  Din aceste motive, cafeaua de specialitate din Costa Rica este dorită și cunoscută pentru aromele distincte pe care le oferă. Producătorii de cafea din Costa Rica pun un accent destul de mare pe procesul de procesare și prăjire a boabelor de cafea. 


  Dacă ești pasionat de cafea și dorești să încerci ceva gustos și calitativ din Costa Rica, descoperă cafeaua Cloud Mountain.

  Lasa un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Mai multe articole

  Postari recente