• 02/05/2023
 • Coffee Shop
 • 0 Comentarii
 • De ce cafeaua diferă așa mult la gust, aromă și aciditate?

  Cafeaua este o băutură populară la nivel global, consumată de miliarde de oameni în fiecare zi. Cu toate acestea, nu toate cafelele sunt la fel. Cafeaua poate varia foarte mult în gust, aromă și aciditate. 

  În acest articol, vom detalia tot ce trebuie să știi despre caracteristicile cafelei și de ce diferă atât de mult. Hai să vedem.

  Ce face diferența și la ce trebuie să fim atenți?

  Cafeaua este un produs complex, cu o multitudine de factori care pot influența gustul, aroma și aciditatea sa. În cele ce urmează, vom discuta despre cele mai importante 10 motive care influențează caracteristicile cafelei.

  1. Există peste 100 de varietăți de cafea cu caracteristici proprii de gust, aromă și aciditate, influențate de variațiile genetice și de factori precum solul, climă și practicile agricole.
  2. Solul și clima afectează aroma și gustul cafelei. Solul bogat în minerale și substanțe nutritive poate oferi o aromă bogată, în timp ce un sol sărac poate duce la o cafea mai slabă. Anumite plante cresc mai bine în anumite condiții climatice, ceea ce poate influența și gustul și aroma cafelei.
  3. Cultivarea boabelor de cafea poate influența gustul, aroma și aciditatea cafelei prin practicile agricole, cum ar fi fertilizarea, irigarea și recoltarea.
  4. Prăjirea boabelor de cafea poate afecta gustul, aroma și aciditatea cafelei. Nivelurile de prăjire, inclusiv ușoară, medie și intensă, pot influența în mod diferit caracteristicile cafelei.
  5. Apa folosită la prepararea cafelei poate influența gustul, aroma și aciditatea acesteia. Apa dură se potrivește mai bine cu cafeaua intens aromată, în timp ce apa moale este mai potrivită pentru cafeaua delicată.
  6. Metoda de preparare a cafelei poate influența gustul, aroma și aciditatea acesteia. Fiecare metodă, cum ar fi filtrul, espresso, presa franceză sau metoda turcească, poate avea un efect diferit asupra cafelei.
  7. Boabele de cafea mai vechi pot avea o aromă plată și mai puțin intensă, în timp ce cele proaspete pot oferi o aromă mai puternică și mai plăcută. Vârsta boabelor poate influența gustul, aroma și aciditatea cafelei
  8. Măcinarea influențează gustul, aroma și aciditatea cafelei. O măcinare fină poate duce la amăreala cafelei, iar o măcinare grosieră poate duce la o cafea slabă.
  9. Depozitarea boabelor de cafea într-un loc uscat și întunecat poate influența gustul, aroma și aciditatea cafelei. Acest lucru îi ajută să își mențină prospețimea și să prevină oxidarea.
  10. Cofeina poate afecta gustul, aroma și aciditatea cafelei, dând o cafea mai puternică și amară, în timp ce cafeaua decofeinizată poate fi mai blândă și mai puțin acidă.

  Prăjirea boabelor de cafea

  Prăjirea boabelor de cafea este un proces complex, care necesită atenție și experiență pentru a obține un gust și o aromă deosebite.Prăjirea cafelei are loc în plantație, cu echipamente performante și supraveghere de la maeștrii prăjitori cu experiență transmisă din generație în generație

  Pentru a obține aroma și gustul dorite, boabele de cafea trebuie prăjite la 2-3 luni de la uscare, ceea ce reprezintă o provocare pentru industria cafelei. De obicei, prăjirea ajunge să se realizeze după 9 – 10 luni, dar uneori poate dura chiar și un an, ceea ce poate afecta negativ gustul și aroma cafelei.

  Timpul de prăjire, aparatura folosită și expertiza prăjitorului sunt elemente esențiale în producerea unei cafele superioare. Chiar și câteva secunde în plus sau în minus pot face diferența dintre o cafea excepțională și una mediocră, cu gust neplăcut.

  Exemplul perfect ce combină excelent toate caracteristicile cafelei este Estate Coffee.

  Ce este Estate Coffee?

  Estate Coffee este vârful piramidei și este aceea categorie de cafea de specialitate ce provine dintr-o singură fermă. Boabele de cafea sunt cultivate manual, într-un mediu special. Faptul că ele sunt cultivate bob cu bob, îi dă un gust natural și plin de aromă. Boabele sunt prelucrate la uscat sau prin spălare, find uscate lent, aspect ce conferă o complexitate aparte cafelei.

  Cafeaua Cloud Mountain din Costa Rica transmite foarte bine influența acestor factori asupra gustului, aromei și acidității. Boabele de cafea au proveniență directă din fermele DOKA. Cloud Mountain este considerată adevărata cafea de specialitate și reprezintă doar 3% din producția mondială. Producătorii acestei cafele acordă o atenție deosebită procesului de prăjire, astfel încât să obțină un gust și o aromă unică, distinctivă și deosebit de plăcută pentru papilele gustative. 

  Sunt considerate cea mai bună plantație din America Latină, iar plantația a fost premiată în repetate rânduri cu premiul SINTERCAFE. Această cafea este cultivată într-o regiune cu sol bogat și un climat favorabil, ceea ce conferă o aromă dulce și o aciditate scăzută.

  Cafeaua este influențată de factori precum varietatea genetică, climă și sol, cultivare, prăjire, apă, preparare, vârstă, măcinare, depozitare și cofeină, care afectează gustul, aroma și aciditatea. Cunoașterea acestor factori ajută consumatorii să găsească cafeaua preferată.

  Dacă vrei ca papilele tale gustative să pornească o petrecere, îți recomandăm să încerci cafeaua Cloud Mountain.

  Lasa un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Mai multe articole

  Postari recente