• 19/04/2023
 • Cafea de specialitate
 • 2 Comentarii
 • Cele 5 categorii de clasificare a cafelei verzi

  Dacă ești un iubitor înrăit de cafea, cu siguranță ai auzit de cafeaua verde. În caz de ți-a scăpat informația, dă-ne voie să te ajutăm cu detalii prețioase.

  În articolul de față îți vom prezenta care sunt categoriile de clasificare a cafelei verzi. Ne dorim să afli cum să alegi cea mai bună opțiune de cafea verde și ce factori să iei în considerare atunci când achiziționezi orice tip de cafea. 

  Conform Specialty Coffee Association, calitatea cafelei verzi este clasificată în 5 categorii, pe care le vei putea aprofunda.

  Cafea de specialitate

  Cafeaua de specialitate reprezintă o categorie distinctă de cafea verde care este evaluată și clasificată pe baza unor standarde de calitate. Categoria de cafea este cultivată în zone speciale, în condiții ideale din diverse perspective, ceea ce îi oferă un gust unic. 

  Cafeaua de specialitate este împărțită la rândul ei, în trei categorii. 

  1. Estate Coffee: Este o categorie de cafea de specialitate ce provine dintr-o singură fermă. Boabele de cafea sunt cultivate manual, într-un mediu adecvat. Faptul că ele sunt cultivate bob cu bob, îi dă un gust natural și plin de aromă. Boabele sunt prelucrate la uscat sau prin spălare, fiind uscate lent, aspect ce conferă o complexitate aparte cafelei. 
  1. Single Origin Coffee: Cultivatorii din categoria de față, se concentrează pe condițiile naturale de mediu dintr-o anume zonă, care au o influență semnificativă asupra gustului și aromei cafelei. Cu alte cuvinte, Single Origin Coffee, face referire la cafeaua cultivată într-o anumită plantație, mediul fiind controlat. 
  1. Standards Labeled Coffee: Face referire la cafeaua care ajunge să îndeplinească standardele de calitate impuse de organizații care se concentrează asupra sustenabilității cafelei. O astfel de categorie de cafea poate fi o bună variantă pentru tine, dacă îți dorești să susții practici agricole durabile. 

  Într-adevăr, cafeaua de specialitate reprezintă o clasificare a cafelei verzi care este destul de importantă.

  Cafeaua de specialitate este o opțiune numai bună pentru tine, dacă îți dorești să savurezi un gust unic și natural. Procesul cafelei de specialitate este unul diferit și minuțios. 

  Cafea premium/gourmet

  O a doua clasificare a cafelei verzi pe care vrem să ți-o prezentăm, este  cafeaua premium/gourmet, fiind un tip de cafea prăjită și obținută din boabe de cafea verde. De cele mai multe ori este produsă în cantități limitate și este selectată într-un mod manual. 

  Bineînțeles, cafeaua premium este prăjită de obicei într-un fel specific, reușind astfel să aibă o aromă și un gust unic. Știai că ea poate fi utilizată pentru a prepara diverse tipuri de cafea, cum ar fi:

  • espresso
  • cappuccino
  • latte 
  • cafea neagră simplă.

  În caz de te întrebi de unde îi vine numele, dă-ne voie să deslușim misterul acestei clasificări de cafea verde. Denumirea face referire la o cafea de-o înaltă calitate, care adesea este selectată folosind metode artizanale. Termenul “gourmet” a fost utilizat pentru a descrie o anumită calitate a băuturilor care se fac remarcate prin 3 modalități:

  • gustul
  • aroma
  • prezentarea deosebită.

  O asemenea cafea nu poate decât să fie apreciată și iubită, tocmai pentru gustul său bogat și complex. Dacă nu ne crezi, nu ezita să încerci și apoi, să ne dai dreptate.

  Cafea de consum comercial

  Cafeaua de consum comercial este o a treia clasificare a cafelei verzi, care este produsă într-un mod mai industrial. De regulă, ea este destinată comercializării la o scară largă, fiind cultivată în cantități mari. De știut  e faptul că, metodele de producție urmăresc în principal cantitatea și eficiența randamentului. 

  Denumirea sa, face referire strict la consumatori. Cafeaua de consum comercial este produsă pentru consumul public, în comparație cu cafeaua gourmet sau de specialitate, care este destinată unui public mai restrâns. Cafeaua de consum comercial este mai puțin selectată și sortată, fiind prăjită cu metode standardizate.

  Câteva exemple de cafea comercială ar putea fi:

  • Cafeaua Robusta 
  • Cafeaua Arabica
  • Cafeaua solubilă.

  Cafeaua de consum comercial, poate fi găsită în multe locuri, inclusiv supermarketuri. Bineînțeles că, alegerea cafelei depinde foarte mult de preferințele tale, dar nu uita că este important să iei în calcul calitatea ei. Trebuie să te bucuri de ceea ce savurezi, iar experiența ta cu orice tip de cafea pe care îl alegi, trebuie să fie una satisfăcătoare. 

  Cafea standard 

  Cea de-a 4 clasificare a cafelei verzi o reprezintă cafeaua standard. Ea este cultivată în cantități mari și este utilizată în diferite lanțuri de cafenele cunoscute mai mult sau mai puțin. Bineînțeles, cafeaua standard este cultivat în țări cu un climat favorabil pentru  producția de cafea. De menționat e faptul că, este culeasă cu utilaje agricole, comparativ cu metoda manuală cu care este culeasă cafeaua de specialitate.

  Cafeaua standard este prăjită la niveluri mai mari, fiind amestecată și cu alte tipuri de cafea din diferite origini și plantații. Prețul unei astfel de cafele este unul accesibil, fiind astfel o alegere populară pentru consumatorii care își doresc o băutură rapidă.

  Cu toate astea, sunt diverse păreri pro și contra, în ceea ce privește cafeaua standard. Unii sunt mulțumiți cu o astfel de băutură. Pe când alții, sunt sceptici atunci când privesc la proveniența cafelei. De aceea, mulți consumatori preferă să aleagă cafeaua de specialitate, care este cultivată în mod sustenabil, nefiind amestecată cu alte tipuri de cafele. 

  Cafea de calitate inferioară

  Ultima clasificare a cafelei verzi este cea de calitate inferioară. Deși nu pare că sunt multe de știut, lasă-ne să încercăm să te surprindem cu câteva informații. 

  Cafeaua de calitate inferioară, face referire la cafeaua care nu îndeplinește standardele de calitate. Ea poate fi cultivată în zone nefavorabile, poate fi prelucrată și ambalată într-un mod mai puțin aspectuos. 

  De obicei, o găsești la prețuri mici și este utilizată în amestecurile de cafea comercială sub diferite forme. Dacă ai gustat vreodată o cafea cu un gust:

  • amar
  • insipid
  • lipsit de arome
  • acid

  fii sigur că, ai consumat o cafea de calitate inferioară.

  De menționat este faptul că, într-adevăr, gusturile nu sunt discutabile, calitatea fiind subiectivă de la o persoană la alta. Un aspect important este faptul că, există producători de cafea care lucrează la îmbunătățirea calității cafelei, prin diferite schimbări esențiale. 
  Acum, pentru că ai acumulat toate informațiile, poți alege ce cafea vrei să bei și ce clasificare a cafelei verzi alegi să îți cumperi în perioada care urmează. Dacă ești pasionat și interesat de cafea și îți dorești să încerci ceva calitativ, descoperă cafeaua Cloud Mountain.

  2 Comentarii

  • George

   says:

   Imi spunea cineva (de la olandezii care detin majoritaea pietei la noi, adica J) ca se vinde cafea acra pentru ca asta e gustul cerut de bastinasi. Asa o fi ?

   Răspunde

   • Din toate vizitele noastre pe la plantatiile care produc cafea de specialitate, nu am auzit de asemenea cerinte sau preferinte ale preparatorilor de cafea. Din experienta noastra, consumatorii de cafea prefera o cafea aromata, catifelata, cu arome placute.

    Răspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Mai multe articole

  Postari recente